Thermik XL & Lago di Garda

Když chci zážitky, tak je potřeba pro to něco udělat.

Nám se to tak letos sešlo, že jsme se s Ditou vypravili na dovolenou do Itálie, přesněji kousek pod Lago di Iseo – což je severní část Itálie hnedle vpravo vedle Bergama.

Když jsem v rámci příprav na cestu zkoumal terén vhodný ku létání na svahu, tak jsem našel krásnou lokalitu nad Lago di Garga. Znamenalo to sice ujet další 116 km, ale když už tam jsme, tak sto kiláků není něco, co by nás mělo zastavit.

Volba letového dne s ohledem na počasí a další program padla na čtvrtek. A byla to dobrá volba. V mapách jsem si našel cestu a parkoviště až těsně pod vrchol – ukazovalo to 201 m převýšení na trase cca. 1,3 km, takže pohoda. Pojali jsme to i jako turistiku a nejdříve jsme si trasu prošli jen tak bez věcí a to bylo dobře. Bylo totiž potřeba jít delší trasu na okolo, protože ta krátká trasa, kterou jsem teda šel jen z hřebene dolů a sám bez Dity, by dala zabrat i kamzíkovi. Takže jsem si oběhl kopec čestným kolečkem a napodruhé jsem se vydal na trasu již obtěžkán letadlem a kabelou se všema těma serepetičkama.

Startoval jsem kousek vpravo od PG startovačky. V době mého prvního startu foukalo kolem 5-6 m/s a to už moc PG (video) do vzduchu nešlo nebo startovali hned u lanovky, což bylo o 500-600 m vlevo, takže jsme si nezavazeli. Létání to bylo moc pěkné. Úžasné výhledy a panoramata tomu dodávali šťávu – užíval jsem si to náramně. Přistání po 3/4 hod. se povedlo a tak jsem mohl po chvíli opět do vzduchu. A to bylo ještě větší labůžo, protože vítr zesílil (v okamžiku měření kolem 9 m/s) a i ten poměrně líný Thermik (srovnávám vůči F3F) se rozdováděl na rychlosti (max 135 km/h, ale nebylo cílem dosahovat rychlostní maxima) a bylo to prostě super.

Úžasný je totiž ten letový prostor. Oproti podmínkám na našich mezích to bylo násobně větší a násobně lepší. Přemety, výkruty, průlety na rychlosti, vzduch který letadlo držel jak na kolejích … no všeho bylo do sytosti.

S přibývajícím časem stráveným na hraně jsme na sebe oblékali další vrstvy oblečení. I když teploměr ukazoval 17°C, tak ten vítr a zima za těch pár hodin nahoře řádně zalézal do kostí.

Potkali jsme tam dost Čechů. Někteří jen tak za turistikou, někteří aktivně na PG, s modelem jen já.

Odkaz na fotky Rajče (klik)

Odkaz na video YouTube (klik)

 

  • P1090632_res
  • P1090640_res
  • P1090691_res
  • P1090764_res
  • P1090822_res
  • P1090833_res
  • P1090860_res
This entry was posted in Svah. Bookmark the permalink.

1 Response to Thermik XL & Lago di Garda

  1. babča Vti says:

    pěkné, hodně pěkné, chválím:) Mám se čím potěšit:)

Comments are closed.