Závod RCEP Louka

V letošním roce jsem si naplánoval účast na minimálně jedné oficiální soutěži s modelem Django od VP Model.

Už na jaře jsem se byl podívat na soutěži RCEP v Litovli, kde jsem chtěl načerpat inspiraci pro pořádání naší soutěžičky Žabárenský skokan. Poté jsem si na další soutěže nenašel čas a znovu jsem tuto myšlenku oprášil až v srpnu, po Žabárenském skokanovi. První pokus byl na konci srpna, kdy jsem se vydal na soutěž RCEP do Trnávky u Mošnova, ale tato soutěž byla ráno, kvůli dešti, zrušena. Tato zpráva mne zastihla v Novém Jičíně, ale přesto jsem pokračoval do Trnávky, abych se alespoň podíval, jak to tam vypadá. V Trnávce jsem se seznámil s Ondrou Matulou, který tuto soutěž pořádá a je i jedním z autorů pravidel kategorie RCEP. Od Ondry jsem alespoň nasál hodně informací, jak se taková soutěž dělá, a nakonec jsme si i společně polítali.

Další pokus byl zúčastnit se soutěže RCEP v Louce u Velké nad Veličkou. Tato soutěž se konala v neděli 10.10.2021. Do Louky je to ze Zlína asi 45 km, tak by byla škoda toho nevyužít. Přihlášku jsem vyplnil na webu stoupak.cz. Počet soutěžících byl omezen na 50, ale přihlášených bylo jen 18. To by šlo. Když jsem ráno před 8 hodinou vyrážel, byla venku teplota 3 stupně Celsia. Pro jistotu jsem přibalil ještě zimní bundu, kterou jsem nakonec ani nepoužil, bylo slunečno a později se oteplilo na 11 stupňů.

V Louce byly vytýčeny 4 startoviště, takže soutěžící byli rozděleni do skupin po 4. Na každém startovišti byl jeden časoměřič a každý soutěžící měl možnost mít jednoho pomocníka. Pomocník má za úkol hlídat čas a takticky radit, kam letět, co dělají ostatní závodníci atd. Mně dělal pomocníka Ondra Matula, za což mu velice děkuji. Jeden let trvá 7 minut a v rámci pracovního času 10 minut může mít soutěžící 2 pokusy. To znamená, že pokud po startu nalítnu klesák, vidím, že model padá a neměl bych šanci nalítat maximální čas, mohu přistát, odpojením baterie vynulovat výškoměr a startovat znovu. Pokud se mi podaří opakovaný start do 3 minut od začátku pracovního času, stále ještě můžu nalítat maximum. Start modelu musí být s běžícím motorem a maximální doba běhu motoru je 30 s. V kategorii RCEP může být startovní výška maximálně 190,9 m, jinak je nula za celý let. Praktické je mít nastaveno na výškoměru vypínací čas 30 s a požadovanou vypínací výšku, já používám 170 m. Přesto běžně dosahuji startovací výšky 180 až 184 m. Je to způsobeno setrvačností modelu a případnou termikou. Výškoměr totiž zaznamená maximální startovací výšku v intervalu 10 s po vypnutí motoru.

Samotný let je o nalezení termiky nebo o letu na minimálním opadání a udržení se ve vzduchu 7 minut. V Louce bylo celý den zataženo vysokou oblačností, přes kterou prosvítalo slunce. Prakticky jsem našel termiku pouze 1x z pěti letů. Ostatní lety jsem se snažil letět s minimálními zásahy do řízení a vyhýbat se klesákům. Výsledkem bylo, že jsem 4x z pěti letů nalítal maximální čas. A jeden let se škrtal. Výhodu, v této kategorii, mají větší modely, které vydrží ve vzduchu o něco déle než třeba stopalcovka typu Django, se kterou jsem létal já.

Kromě doby letu se boduje i přesnost přistání na čas a vzdálenost od přistávacího bodu. Ideální je přistát v poslední sekundě letového času a tak, aby po zastavení modelu byla jeho špice do 10 cm od přistávacího bodu. V tomto případě získáváte plný počet – 520 bodů. Já osobně jsem byl rád, když jsem přistál metr od přistávacího bodu, a to se mi podařilo jen jednou.

Startovné v Louce bylo 120 Kč a v ceně byla i klobása. Zázemí tam bylo slušné, prostředí velmi příjemné a lidé přátelští. První 3 soutěžící dostali láhev slivovice.

Na prvním místě se umístil Petr Šnyrych, druhý byl Ondra Matula a třetí Petr Loutocký.

Soutěž to byla velmi podařená a příští rok vyrazím do Louky zas. Pokud by se chtěl někdo přidat, budu rád a dejte mi vědět předem. Pro každý případ uložím k článku nejen fotografie ze soutěže, ale i aktuální pravidla pro kategorii RCEP. Ještě je třeba zmínit, že soutěžící musí být členem některého letecko-modelářského klubu a model musí mít na sobě číslo licence pilota vytištěný ve velikosti písmen 2,5 cm.

 

  • 20211010-152220-72
  • 20211010-152716-83
  • 20211010-152812-84
This entry was posted in Soutěže. Bookmark the permalink.

2 Responses to Závod RCEP Louka

  1. Michal says:

    Pěkné, pěkné. Luďo, jak bude nějaká soutěž, kde by si jel, dej vědět, rád bych si to také zkusil. A naverbujeme i Luboše z Km. Ten je také pro každou špatnost :))

  2. Luděk Ohnoutek says:

    Podle aktuálních informací bude první závod RCEP v roce 2022 v Kostelci na Hané 7.5. Měli bychom před tím udělat společný trénink. Máme na to celý duben…

Comments are closed.