Krížna (1574 m) Velká Fatra | Křižná

Ikonické místo pro svahové létání (mapa).

Krížna je hora ve Velké Fatře jejíž vrchol leží na území obce Liptovské Revúce na Slovensku. Představuje svorník, do kterého se sbíhají celkem čtyři hřebeny. Na sever, kde hora sousedí s vrcholem Dlhý grúň, vybíhá hlavní velkofatranský hřeben. Další hřeben směřuje východním směrem, kde pokračuje přes Rybovské sedlo směrem k podcelku Zvolen. Wikipedia

Roky o tom místě slýchávám. Několik let jsem se na to místo díval z Donoval (Zvolen 1402m). A letos se to stalo.

V úterý jsme to s Petrem definitivně upekli. Ve středu 31.7.2024 dopoledne pojedeme létat na Křižnou. Petr se na to chystal už nějaký čas. Já jsem se o této možnosti dozvěděl až při létání na Donovalech. Jasně, nebylo o čem přemýšlet. Těším se na to už několik let a když ta možnost přišla, tak jaképak-copak a směle do toho. Kdo chce zážitky, musí pro to něco udělat.

Výstup na Křižnou je totiž trošku specifický a dvoufázový.

První etapa – auto. Nejdříve se jede autem 13 km po lesní cestě, která na asi 4-5 místech vyžaduje opatrné a pomalé projetí. Je to za malý poplatek 6 €. Platí se to přes sms. Střídá se tam asfalt se šotolinou (ta převládá), kameny s odvodňováky, úzká místa ledva pro jedno auto s úseky, kde se dá vyhnout s protijedoucím autem. Ale ty pohledy a výhledy jsou úžasné – horský potok, skály, železniční tunel, skoro vodopád … k vidění byly i cedule: Zákaz bagrování. Mimochodem, cestou nahoru jsme se míjeli se 4 osobními auty a jedním traktorem. Těch 13 km jsme jeli asi 45 minut. Cílem této etapy je hotelové parkoviště – Horský hotel Král’ova studňa (1264 m).

Druhá etapa – výšlap, túra, nebo jak kdo chce. Procházka na 3,8 km, ale může být i delší s převýšením 300 m. Ano, znamená to jediné. Vše potřebné si nahoru donést stylem ,,soumar jsem teď já“. Jak už jsem psal výše. Petr byl na cestu připravený. Vše sbaleno v batohu, volné ruce a váhu pěkně rozloženou na zádech. Zato já jsem to měl na ,,punk“. Po našich kopečkách, včetně Donoval chodím/nosím si věci ve sportovní tašce a jedno letadlo mám na zádech, druhé přes rameno. Jak to ale udělat teď, když mě čeká výšlap? Jednoduše – nebo spíš, jinak to stejně nejde. Takže, maximálně odlehčit – to se povedlo – nesl jsem jen 18 kg.  No, a jak to na sebe navěsit? Tašku jako batoh. Ne, taška opravdu nemá polstrované uši, má jen tenké pásky. Pod každé ucho jsem dal na rameno balíček papírových kapesníků, aby to trochu ,,pomohlo“. Pomohlo, více to z ramen klouzalo. Letadla šla do jednoho snowboardového futrálu. Zavěšení přes rameno a hlavu. A šlo to – protože jsem chtěl aby to šlo.

Cestou jsme potkávali turisty, turistky i bikery a e-kolaře.

Výhledy jsou z vrcholů dechberoucí. Foukalo slabě SZ-Z s občasnými nárazy. Předpověď slibovala, či vyhrožovala 2 m/s v nárazech až 8 m/s. Vybrali jsme tedy návětrnou stranu pro tento směr větru a začali chystat košťata ku startu. Křižná je mimo jiné úžasná tím, že jak se tady střetávají hřebeny z různých směrů, tak je jedno odkud fouká, protože na každou stranu je to z kopce do pořádné jámy. Hloubka naší jámy, kde jsme létali byla 300-400 m. Dle toho, na které straně hřebenu jsme zrovna létali. Jižní strana cca.700-750 m. Tato údolí generují obrovský vztlak, i když to moc nefouká – stačí, aby se to od slunka prohřálo. To jsme si vyzkoušeli i na jižním svahu, když jsme z toho našeho přelétávali na jih. Kroužili jsme tam s krkavci a nabírali úžasnou výšku, i když vlastně foukalo z druhé strany.

Nahoru jsme šli i s přestávkami 1:29 hod. Všechna 4 letadla (2x F3x, 1x ryba, 1x Thermik XL) jsme náležitě vyvětrali a nádherně si zalétali. Pití a jídla jsme měli dostatek, takže nám nic nechybělo. Od Martina přišla zpráva, že na Donovalech s Liborem létají jih. S troškou nevole, protože to fakt nosilo a drželo jsme se kolem 18:30 vydali na cestu zpět. Cestou jsme kuli plány, kdy a jak se sem co nejdříve vrátíme.

Až dolů k hlavní cestě jsme se dostali kolem 20:45 hod. Přeskládal jsem všechny moje věci a všechny části letadel k sobě do auta a vyrazil jsem na 3,15 hodinovou cestu domů. O půlnoci jsem dorazil – ufff.

Spokojenost – nadšení – blaho … to bylo naše létání na Křižné.

Foto – Krížna: klik na odkaz

Video – Krížna: létání, pěšky dolů, autem dolů

_______________________

Donovaly 29.-30.7.2024

foto: 1. den, 2. den | video: 1. den, 2. den

 

  • mapa_Krížna
This entry was posted in Svah. Bookmark the permalink.

2 Responses to Krížna (1574 m) Velká Fatra | Křižná

  1. babča Vti says:

    :))) když se chce!!! A nejlépe, když je parťák stejně nebo podobně naladěný. Děkuju za krásnou vtipnou reportáž:)

  2. Marcel says:

    Luboši počkej si na předpověď na jižní vítr na Križné. 1x jsme s taťkou zažili 5-6 m/s. Ta jáma produkovala tolik vztlaku, že plně naložený Stinger s 70% naklikaným potlačení na VOP lital v rovině v rychlostech, kterou jsem nikdy jindy nezažil.

    Tady jsem si čekoval předpověď pro vítr https://www.shmu.sk/sk/?page=479

    Křižná je na lítání větší bomba než Donovaly. Je ale pravda, že než tam dotáhneš věci, tak se trochu zapotíš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *